facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tropico 3
Ревю | 08.10.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Haemimont Games
Издател:
Kalypso Media
Жанр:
Стратегия в реално време, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Весела атмосфера

Пълна свобода на действието

Хубава и оптимистична музика

минуси

Управление на затънала икономика

Няма съществени иновации спрямо миналите версии

Напоследък често ходя да вечерям в един кубински ресторант в центъра. Атмосферата е точно латиноамериканска – традиционна весела музика, танци до късно, усмихнати и безгрижни хора, народни цени... какво повече му трябва на човек. И както си похапвах един ден, се сетих, че трябва да е излязло новото латиноприключение Tropico 3. След като се снабдих с играта обаче, започнах да прекарвам твърде голяма част от времето си в симулация на карибски остров. Но пък нима ходенето в кубински ресторант в България, не е също форма на симулация? ;)

Първото, което трябва да се каже за новото заглавие, е, че е разработено от българи – Haemimont, които след поредицата от реалновремеви стратегии са решили твърдо стъпят на градостроителния жанр. Играта започва в средата на миналия век, който е доста размирен за централно-американските републики. По това време някои карибски страни искат реформи, други независимост, трети - присъединяване към САЩ. Има обаче две супер държави и това са САЩ и Съветският съюз.

Икономиката, която ще трябва да организирате, е експортно ориентирана, което е трудно за малко островче, но пък да не се вглеждаме в детайлите. Така или иначе протестиращи срещу което и да е ваше управление винаги ще има – комунисти, фермери, интелигенция, националисти и всякаква паплач ще е недоволна по своя си причина от вашите решения, но нима не е точно така и в реалния живот? В играта обаче

управлението е демократично

досущ като родното. Макар и заплатите да са комично ниски, даже под минималната, перспективите за благоденствието на населението – страховити, а бизнес климатът – отчайващ, вашето поданство успява някак да свърже двата края, при това на фона на... свободни избори.

Все пак ако имате силно неодобрение от страна на населението, не се отчайвайте – ако преди изборите са ви харесвали едва 15% от населението, при успешни преговори с мултинационалните компании по време на вота подкрепата за вас ще нарасне до 85%, което е доста и над смелите ви очаквания. А ако и това не помогне, ще издигнете малко панелки по картата и за капак – ще изтипосате една катедрала и ето – пак своенравните латиноси ще ви изберат за техен властник. Ох, защо ли това ми напомня ситуацията у нас – всяко правителство почти довършва магистралите, почти приключва метрото, почти изгражда паркинги, летища, спортни зали и стадиони, но почти... – така че другият кабинет да има какво да довършва и двете власти да си делят дивидентите. Ако това ви дразни, знайте, че Tropico 3 не е вашето заглавие, защото то, освен всичко друго, е

симулатор и на реална политика, а тя е такава – протяжна, лъжлива

пълна с лоши изненади, хитрости и удари под кръста. Прави впечатление, че играта е прецизно продължение на предишните две части, което дори и в графично отношение не е особено променено. Но от друга страна, у нас остава усещането за завършеност и тръпка от познатия сюжет на спокойните игрови предшественици. В третата част имаме съвременни съоръжения, иновативни видове транспорт, нова система за мениджмънт, както и пълен контрол над енергийните, водните и геостратегическите ресурси на вашия остров, което е в унисон с комунистическата идея.

Играта има и ролеви елемент, тъй като можете да си избирате губернатор по познатите характеристики – пол, възраст, раса, като това е придружено с атрибути от облеклото, които създават както политическия, така и модния облик на вашия градоначалник. Ако си изберете негър с камуфлажно облекло и зелена барета на главата, ще имате доста различно усещане, отколкото ако си харесате белокож кмет във фрак и с бомбе. Имате възможност дори да поставите на вашия човек мустаци или брада, дори да уточните нюанси в неговата раса – латино, северно-европейски или средиземноморски тип.

Играта, като съвременен симулатор, е наситена с възможни политически варианти за реалността, от които трябва да изберете тази, която е най-близка до вашето разбиране за управление на държава – комунизъм, капитализъм, военно положение, религиозна държава, а в личен план – сътрудничество с КГБ, ЦРУ, синдикатите или дори църковните общности. Самият ви губернатор пък може да бъде патриот, популист, диктатор, дипломат, администратор, природозащитник, финансист или просто харизматична личност. Забавно е, че разработчиците са предвидили той да има и

психологически особености

от които трябва да изберете една – например да е клептоман, алкохолик, параноик, женкар, религиозен маниак, сноб или дори селяндур. Всеки един човек от вашия град може да бъде внимателно наблюдаван от вас – ще знаете неговите години, образование, къде и какво работи, как се храни, какво е неговото здраве и т.н. Тоест вие ще бъдете нещо средно между Биг Брадър и Господ Бог, но какво да се прави – игра, направена от българи – всичко или нищо.

Строежът на сгради е похвално богат – можете да издигате къщи, вили, блокове, луксозни комплекси, хотели, резиденции. Промишлените постройки също не са единични – ферми, сгради тип ранчо, колиби, мини, заводи, млекопреработвателни фирми и т.н. Имате още много видове спортни, плажни и туристически постройки, фабрики за дърво, мебели, украшения, за тютюн и каквито още се сещате. Нощният живот е важна особеност на вашия град – не трябва да пренебрегвате пъбовете, кръчмите, ресторантите, казината, игралните зали, нощните клубове, кабаретата... Изобщо гответе се за Хавана преди идването на комунизма.

Ще строите още десетки сгради, за да укрепите своята икономика – електроцентрали, банки, магистрали, пристанища, докове, летища и какво ли още не, но питам се – не можеше ли разработчиците просто да посетят моя любим кубински ресторант и да разберат повече за карибските страни – капиталистическите имат икономика, основана на наркотиците – предимно кокаин и свързаните с него убийства, насилие и страдание, а комунистическите имат планово стопанство, при което

можеш да караш най-много Лада

дори и днес, в края на 2009-та, а за антена на телевизора ползваш старо ребро от радиатора... Е, това в играта не го видяхме, но пък сигурно и аз не знам нищо за страните от Мексиканския залив, след като знанията ми за тяхната култура идват от един хубав и весел ресторант в центъра на София. 

 
системни изисквания
CPU 2.4 GHz; 1 GB RAM; 128 MB Video
напиши коментар
 

1565 мнения
профил »
n00b каза на 08.10.2009, 11:27 ?. :

От доста месеци не съм пазарувал оригинали, но тук ще се отдели някой лев. Браво!

39 мнения
профил »
Side каза на 08.10.2009, 12:25 ?. :

И аз така.Много е зарибена играта :)

138 мнения
профил »
ancho77 каза на 08.10.2009, 14:29 ?. :

na bylgarskili e igrata?
наглец! а ти на български ли питаш? НЕ писането на кирилица НЕ се толерира!

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 08.10.2009, 14:49 ?. :

Ахахаха, оле ще се пробва определено! Това за психологическите страни е голям масал :D :D :D Представям си сноб/ женкар... :D

150 мнения
профил »
Алми каза на 08.10.2009, 15:19 ?. :

Звучи доста интересно, ама не мога да разбера защо оценката е толкова ниска? Кажете ми колко подобни български проекти има, че да си позволявате да им давате оценка, по ниска от 6?!

408 мнения
профил »
boilera каза на 08.10.2009, 18:31 ?. :

Едно ревю трябва да безпристрастно. Без значение каква е играта - родна или не - ревюиращият трябва да е обективен. Колкото заслужава играта, толкова.
А и Haemimont правят около 1-2 игри годишно. За жалост не и предназначени точно за нашия пазар. Една от причините, че играта не е на български език.

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 08.10.2009, 18:53 ?. :

Доста се учудих на ниската оценка, тъй като единствената критика към играта в статията беше за остарялата графика и малкото нововъведения. Но пък така или иначе играта ще се пробва. :)

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 08.10.2009, 20:19 ?. :

Ами нормално, Българите няма да се вдигнат да правят скандали за ниски оценки... Ся ако бяха Eidos яла та гледай...

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 08.10.2009, 22:40 ?. :

Едва ли точно на Eidos щеше да им пука какво е писало някакво списание от далечна България за тяхната игра...

31 мнения
профил »
jhony каза на 08.10.2009, 23:22 ?. :

[SpeC] мисля че има предвид скандала, който се разрази между EIDOS и gamespot за ниската им оценка на "Kane & Lynch" а пък EIDOS бяха инвестирали толкова кинти за реклама в същия сайт /вместо в самата игра/ :)))

4179 мнения
профил »
VK_ каза на 09.10.2009, 20:16 ?. :

Творбите на българските гейм студия стават все по-красиви и увлекателни. Надявам се авторите да се радват на полагащата им се награда (печалба) и вече да кроят планове за следващото си заглавие. Притежавам доста от "мейд-ин-БеГе" игрите, а ако все още се чудите с какво да се гордеете от това, че сте българи - гордейте се с нашите гейм дивелпъри =) Определено има защо.

38 мнения
профил »
IckoSH каза на 12.10.2009, 22:40 ?. :

Няма да коментирам играта - нямам забележки просто. Ще изразя недоволсто, обаче! Играта е правена от БГ студио, няма БГ език, е... ?

240 мнения
профил »
radi_bomb каза на 13.10.2009, 09:14 ?. :

Този въпрос е обсъждан с всички български игри.Haemimont не могат да разчитат всичките им приходи да са от България, защото няма толкова много хора които биха купили игрите.Тоест пазара на игри тук е слаб.Затова първо го правят на английски.Не знам дали някога са правили някой БГ пач, но BlackSea Studios са.

1143 мнения
профил »
Slesher каза на 17.10.2009, 00:50 ?. :

Не схващам защо толкова наблягате на факта,че студиото е българско.Българско студио,голяма работа - студио като студио,разработчик като разработчик.
От доста време чакам да излезе такава игра,още откакто бях силно впечатлен от Tropico и силно разочарован от Tropico 2.
На мен лично ми допада това,че няма много нововъведения.Те си казаха когато започнахад а разработват играта,че ще се стремят да е максимално близо до оригиналната,а аз точно преработена версия на оригиналната исках.
Добра игра,но все пак далеч от класата на първата игра от поредицата.

45 мнения
профил »
hypnozye каза на 22.04.2010, 21:01 ?. :

Ако играта беше на български нямаше да донесе и 20 хиляди (А за да се правят игри трябват пари) .. правилно са подходили .. но пък трябваше да направят бг пач поне ...


2 мнения
профил »
sims_princess каза на 20.08.2010, 22:01 ?. :

boji4ko...na bate boiko 6te mu trqbva taq igri4ka....:D:D:D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Tropico 3

Чийт:
Българска игра с дъх на карибски приключения. Ако искате да се убедите, че родната мизерия не е една на света, вижте това заглавие! И си чийтвайте на воля...

новини:
Издателите Kalypso обявиха, че експанжънът на играта, който ще включва цели 10 нови мисии, ще излезе през лятото и показаха няколко скрийншота от него.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28