facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
World of Goo
Ревю | 04.09.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
2D Boy
Издател:
2D Boy
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Провокираща сивото вещество

Забавна

минуси

Дразнещо на моменти управление

Свин-свин! Във всеки от нас живее по едно срамежливо малко розово прасенце. Или пък нахакана голяма свиня, която се радва на мръсотията, мързи я да си подреди кочинката и не се стряска от пръските кал по копитцата си. Не се сещам за друга игра като тази, която буквално ви кара да прегърнете калта и мръсотията, които се разтягат из тръбите на канализацията. Вие ще ги заобичате!

Година по-късно

Не знам как сме го пропуснали преди, защото World of Goo е заглавие от 2008 г. И определено това си е било за наша сметка, защото играта е чисто (ако може да се каже така при условието с калта?!) забавление. Но по-добре година по-късно, отколкото никога… Простете ни пропуска и ако и вие не сте играли заглавието досега, му се насладете заедно с нас или си го припомнете. Защото си струва.

World of Goo грабва от самото начало с това, че изглежда съвсем простичко и същевременно - визуално е изпипана в много специфичен стил. Типажите приличат малко на герои от "Булка труп" или "Кошмарът преди Коледа", ако предпочитате. А най-забавното е, че те всъщност са топки лепкава мръсотия с очи и собствен характер, изписани на лицето им, създаден именно от дето две очета на кръглите им лица. Атмосферата е много приятно пипната и сцените са разнообразни.

Интересно е, че това е подплатено с епична музика, която явно набляга на важността на работата, която вие реално трябва да свършите. Хах! Още тук започва да пълзи леееека усмивка по лицето ми.

Отговорността!!!

Та-да! В ръцете ви лежи съдбата на лепкавата мръсотия. Преминавайки от сцена в сцена, вие трябва да помагате на топчетата кал да стигнат до канализационната тръба в сцената и да допринасяте за тяхното разпространение, както и за желанието им да завладеят света.

Геймплеят е пъзел–ориентиран. Разполагате с определен брой топки кал, които трябва да бъдат свързани в архитектура, която да достигне до тръбата. Така останалите неизползвани топчета ще могат да преминат по канализацията напред в света. За целта трябва да използвате не повече от зададения предварително брой топки, тъй като има конкретно количество, което трябва да премине напред. Например иска се минимум 6 да достигнат тръбата. А вие разполагате с 20 и съответно - можете да използвате максимум 14 от тях. Това обаче е само началото. Най-якото е, че светът, в който се случва всичко, е физически достоверен. Има гравитация. Структурата, която градите, трябва да е устойчива. Важна е не само основата, но и връзките, които правите между топките кал. Иначе градежът ви може да се разкъса и да падне. Това също има различни условия в зависимост от типа топчета, които използвате. В по-напреднал стадий играта предлага голямо разнообразие, с помощта на което трябва да преодолявате препятствията по пътя си. Например ще се наложи да се пазите от остриета, пропасти, блата, огън и други такива, които убиват топчетата кал. Сърцето ми се къса. Вярвате или не малките муцунки са истински сладури. И издават супер мили звуци, докато се оглеждат любопитно къде ще ги турнете.

С какво разполагаме

Арсеналът от миниатюрни кални сфери, с които разполагате по-напред, е следният: черните топчета са непоклатими. Щом ги поставите някъде - дотам са, за вечни времена. Или поне докато структурата не се разпадне. Зелените лепкави топчета пък могат да се местят и да сменят позициите си. Така например трябва да сложите някое на дадено място, да придвижите останалите и после да го преместите напред. Има разтегливи топчета. Жълтите можете да залепяте за вертикални повърхности. Има и лепкави, които са неразрушими – например за остриета. Съществуват топчета, които са като балони с хелий и можете да ги използвате, за да олекотите структурата. В едно от по-началните нива например трябва да построите мост, който олекотявате с балони, но внимавате да не са прекалено нагъсто, за да не излетят много високо и да се спукат в шиповете по тавана. От друга страна, той не бива и да натежава много, защото долу има тресавище и може да пропадне.

Времето също е фактор, защото мостът може да бъде закрепен бързо, ако сложите балон, преди да е паднал долу. Тук обаче се обажда друг проблем – управлението като цяло е ок. Но в моменти като този, когато наистина се иска бързина, не винаги е лесно да хванете точното топче, което искате. Вместо черно можете да сграбчите балон с хелий например и всичко отива по дяволите. По принцип, ако не бързате и хванете грешно топче, можете и просто да го оставите обратно да си щъка по веригата. Играта обаче отнася някои и други критики за управлението не само от мен, така че бъдете нащрек.

The Sign Painter

Забавен акцент е The Sign Painter. На всяка сцена откривате по някоя и друга табелка с някакви указания или пък забавен коментар от него. Това добавя още една усмивка към атмосферата и някак си оставя впечатлението, че не сте сам самичък с топките мръсотия.

Какво още?

Пътешествието ви ви превежда през четири свята, като всеки един ви дава достъп до нови видове топчета и още предизвикателства. Всичко при това се развива на фона на някаква ненатрапчива история. А за още малко разнообразие има и онлайн добавка, което не е кой знае какво, но пак е нещо. Всички топчета, които успеете да прекарате като бонус по канализационнте тръби (т.е. искат се 6, а вие преминавате с 8 например), се трупат в помещението, което ви отвежда онлайн. Дори това си е интересен подход.

А допълнителната малка зарибявка е да сравнявате резултатите си с другите  играчи.

За да ви възхитя напълно, ще спомена и че играта, освен всичко друго, е практически разработена от трима души, което си е повече от постижение. Адски забавна и неангажираща е и е нетипична и оригинална. Не е новост на пазара, но ако и вие сте я пропуснали, винаги можете да поправите тази грешка. Сега например е един идеален момент за това! Грух. :-) 

 
системни изисквания
Win XP/Vista, 1GHz processor, 512 MB RAM, 16-bit Graphics and Sound Card, Direct X 9.0
напиши коментар
 

4179 мнения
профил »
VK_ каза на 04.09.2009, 11:06 ?. :

Преди около месец я изиграх и смея да отбележа, че играта е нещо уникално. Хуморът вътре е толкова черен, че не е на вярвяне =) Адски добра пародия! Също така много ме зарадва ражишмът в който строиш Гуу Тауър и има състезание онлайн кой ще посторои най-високата кула =) Едва го докарах до 200к място в класацията. За да стигна понагоре ще трябва да играя повече =Р

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 04.09.2009, 11:10 ?. :

Тая игра я има от много време защо чак сега ревюто :?

694 мнения
профил »
perro каза на 04.09.2009, 12:10 ?. :

цитат то втория абзац на текста:
"Не знам как сме го пропуснали преди, защото World of Goo е заглавие от 2008 г. И определено това си е било за наша сметка, защото играта е чисто (ако може да се каже така при условието с калта?!) забавление. Но по-добре година по-късно, отколкото никога… Простете ни пропуска и ако и вие не сте играли заглавието досега, му се насладете заедно с нас или си го припомнете. Защото си струва."

253 мнения
профил »
GiantR каза на 04.09.2009, 12:38 ?. :

Мога да потвърдя факта че играта е много добра, аз дори веднъж дадох на едно 8 годишно хлапе да я играе, мина първите 2 нива и след това след доста чудене и маене откри силата на Skip Level бутона (който между другото и аз не бях открил)... Затова браво на Пц Манията че направиха това ревю и дано да отворят очите на хората за една добра игра.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 04.09.2009, 16:00 ?. :

Невероятна игрица! Врътнах я 2-3 пъти и сега я имам пак на щайгата в случай на непредвидено спиране на нета. :D Музиката е повече от невероятна, нивата са яко фън. Може да е опростена адски от към графика, но нямам дори 1 забележка в това отношение. Наистина обаче САМО 1 проблем има. Когато стане оргия от топчета на екрана и ти трябва да хванеш конкретно 1 си е жив ад. На моменти граничи с невъзможното даже. И все пак горещо препоръчвам на който е пропуснал игрицата да я тества. Най- малкото защото е абсурни 160 Мб ако не ме лъже паметта...

42 мнения
профил »
Veso каза на 04.09.2009, 17:00 ?. :

Определено ми привлякохте вниманието!Сега се тегли,после ще изкажа впечатления :P

149 мнения
профил »
нелегален каза на 04.09.2009, 18:21 ?. :

Супер готина игра. :)

Само не виждам какъв е този минус "Досадни контроли" при положение, че се играе само с мишката и всичко е елементарно.

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 05.09.2009, 13:33 ?. :

тази игрица е нешто от сорта на LocoRocо само че не е за PSP ,а за PC

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 05.09.2009, 22:41 ?. :

Играта е много добра наистина,изиграх я преди година,а приятелите ми определиха главните действащи лица като сополи :) Jamaco.

103 мнения
профил »
Statis каза на 06.09.2009, 20:51 ?. :

Много зарибяваща игрица! От време на време отново си я пускам. Впрочем защо не направите ревю на On the Rain-Slick Precipice of Darkness, Episode Two? :)

484 мнения
профил »
denik каза на 06.09.2009, 21:12 ?. :

Една от най-гениалните игри ЕВЪР! Просто не мога да я опиша с други думи. Тъкмо се сърдех на ПЦМ, че я бяха пренебрегнали.

117 мнения
профил »
Fang каза на 07.09.2009, 20:46 ?. :

Много готино изглежда тая игра! Ще я дръпна веднага!!!

103 мнения
профил »
gadmc каза на 10.09.2009, 19:12 ?. :

Благодаря за статийката, защото още щях да си чупа клавиатурата заради досадния CS, а тази игра ме успокои когато бях пред нервен срив.Музиката е много добра.

39 мнения
профил »
Side каза на 10.09.2009, 23:55 ?. :

Купих си играта от Ozone вече я има.30 лв. и си струва всяка стотинка.По-голямо забавление не съм имал

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 13.09.2009, 21:43 ?. :

Гениална игра. Смятам, че си струва закупуването.

76 мнения
профил »
Whateverson каза на 01.01.2010, 11:17 ?. :

Оценката е по-висока от Assassin's Creed XDНо наистина играта е уникална
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48